07 april
2017

Door

Joost Kragtwijk

Beschrijving

Fransen zeggen: 'Dit is het brood zoals het vroeger bij de bakker in ons dorp gebakken werd'. Zelfs in Frankrijk kom je brood van deze kwaliteit nog maar zelden tegen. Een scherpe, knapperige korst en een onregelmatige structuur die crèmewit is. Vol van smaak. Als je je ogen dicht doet en je proeft goed, denk je aan goudgele franse tarwevelden op een bloedhete zomerdag. Gemaakt van alleen maar crèmekleurige tarwebloem van de mooiste franse tarwe (t65 tradition française), water, zeezout uit de Guérande en een heel klein beetje gist.

Brood van Menno

Meer dan tien jaar geleden trok Menno naar Frankrijk om de geheimen van echt Frans brood te leren kennen. Hij wilde brood leren bakken zonder kleur- en smaakstoffen en zonder chemische trucjes. Na een professionele bakkersopleiding in Rouen, ging hij werken bij één van de beste bakkers in Parijs. Daar leerde hij desembroden bakken met op molensteen gemalen biologisch meel, in een houtgestookte steenoven uit 1912. Hier krijgt brood nog tijd om te rijzen, soms wel 24 uur lang, waardoor de van nature in het meel aanwezige aroma's de kans krijgen zich volledig te ontwikkelen. Door het bakken op de stenen vloer van de oven krijgt het brood karakteristieke, dikke korst die niet alleen knapperig is, maar het brood ook beschermd tegen uitdrogen.

Al het brood van Menno wordt direct op de stenen vloer van de oven gebakken.

Wilt u meer informatie of heeft u een tip?

Neem contact op!